U bent hier
730 000 euro aan waarborgen op gemeentelijke rekening: “Informeer onze inwoners hoe ze hun waarborg bij de gemeente kunnen terugvorderen”
Momenteel staat er bijna 730 000 euro aan waarborgen op de gemeentelijke bankrekening. De meeste waarborgen zijn afkomstig van borgstellingen van inwoners/aanvragers voor bouwvergunningen (402 704, 59 euro) en grote(re) verkavelings/bouwprojecten (300 571,87 euro). Honderden waarborgen zijn reeds decennia oud, de oudste waarborg dateert van 1991. Dat blijkt uit het antwoord van het college van burgemeester en schepenen op een vraag van fractieleider en gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA). N-VA Wingene-Zwevezele roept het gemeentebestuur op om enerzijds een communicatiecampagne te lanceren en anderzijds inwoners/aanvragers individueel te informeren hoe ze hun waarborg kunnen terugvorderen. “Op deze manier krijgen inwoners hun geld terug. De gemeente kan en mag dit geld toch voor niets anders gebruiken. De vrijgekomen waarborg kan voor een duwtje in de rug zorgen voor onze inwoners in deze moeilijke coronatijden”, zegt fractieleider Pieter-Jan Verhoye. De N-VA-fractie diende daarom een toegevoegd agendapunt in voor de gemeenteraad van 22 november 2021 om deze communicatie-actie te realiseren. De meerderheid stemde het agendapunt weg.
Gemeente Wingene vraagt, net zoals andere gemeenten, een waarborg voor verschillende zaken: sleutels, fietsen, huurwaarborgen, leveringen/werken, garanderen van geluidsnormen en kermiskramen. Maar de meeste waarborgen komen via borgstellingen bij bouwvergunningen en verkavelingen/rioleringen. Bij elke bouwvergunning wordt er heden een waarborg van minimum 250 euro gevraagd om schade aan het openbaar domein te borgen. Als er na de werken geen schade wordt vastgesteld aan het openbaar domein, kan de waarborg na de bouwwerken worden teruggevraagd. Bij grotere bouwprojecten kunnen via de vergunning bijkomende borgen worden gevraagd, bv. voor een rioolaansluiting, plaatsen van huisaansluitingsputjes op de aanleg van voetpaden, enz. Na afwerking van het project kan de vrijgave van de borg altijd terug worden aangevraagd. De gemeente kan de middelen van de waarborgen niet uitgeven voor andere zaken. De gemeente bepaalt o.a. wel bij het te behouden minimumniveau van financiële middelen in kas met het bedrag van de openstaande borgstellingen.
Een smak geld op de gemeentelijke zichtrekening
Er staat momenteel bijna 730 000 euro vast op de gemeentelijke bankrekening aan openstaande borgstellingen. De oudste borgstelling is van het jaar 1991 en honderden waarborgen zijn reeds decennia oud. “We merken op dat er blijkbaar veel aanvragers niet meer weten dat ze een terugvorderbare waarborg hebben staan of niet weten hoe ze deze kunnen terugvragen. Het is voor ons een raadsel waarom de gemeente niet vroeger de aanvragers heeft herinnerd en geïnformeerd”, zegt Verhoye. Daarom vraagt N-VA om enerzijds een brede communicatiecampagne op te zetten via de gemeentelijke informatiekanalen (infoblad, website, sociale media, digiborden). Anderzijds vraagt de partij om met elke aanvrager individueel contact op te nemen via brief en mail en hen te herinneren aan hun terugvorderbare waarborg. Daarnaast vraagt N-VA om ook terug het formulier om de vrijgave van borg mee te sturen.
Update: toegevoegd agendapunt gemeenteraad
Daarom diende de N-VA-fractie een toegevoegd agendapunt in op de gemeenteraad van 21 november 2021. Dit agendapunt werd besproken en weggestemd door de meerderheid. N-VA heeft dit agendapunt ingediend omdat we merktendat er bij de terugvorderbare waarborgen een pak oude borgstellingen tussen zitten die reeds decennia oud zijn. Ruim 400 waarborgen (waarborgen bij bouwvergunningen en grote(re) verkavelings/rioleringen) dateren zelfs van de periode 1991-2011, die waarborgen zijn goed voor ruim 150 000 euro. Omdat deze waarborgen reeds zo oud zijn, gaan we ervan uit dat de aanvragers de waarborg hebben vergeten terug te vragen.
Daarom stelde onze fractie voor dat de gemeente de burgers/aanvragers eraan herinneren (voor zowel ‘oude’ als recentere terugvorderbare waarborgen in de periode 1991-2021) dat ze nog een waarborg hebben staan en hoe ze die kunnen terugvorderen. Daarom moet er enerzijds een brede communicatiecampagne komen via de gemeentelijke kanalen (infoblad, website, sociale media, digiborden). Anderzijds vroeg onze fractie om – nogmaals - proactief en individueel contact op te nemen via brief en e-mail met elke aanvrager en/of inwoner die een terugvorderbare borgstelling bij de gemeente heeft. Met deze proactieve communicatie via brief en e-mail wensen we dat de aanvrager individueel op de hoogte wordt gebracht van zijn openstaande borgstelling, het bedrag en – nogmaals - een sjabloonformulier krijgt toegestuurd om de waarborg terug te vorderen. Ons voorstel werd helaas weggestemd door de meerderheid.
Lees het volledige artikel van Het Laatste Nieuws via deze link