Congres ‘Verandering voor Vooruitgang’

Op 7 mei 2014

Verandering voor Vooruitgang

We betalen torenhoge federale belastingen, maar krijgen daarvoor geen efficiënte dienstverlening terug. We betalen enorm veel sociale bijdragen, en toch is onze sociale zekerheid niet sociaal en zelfs niet zeker. Onze bedrijven en ondernemers betalen zich blauw, maar ze krijgen allesbehalve een gunstig economisch en investeringsklimaat.

Zo kan het niet verder. Als we onze welvaart en ons welzijn willen behouden en versterken, dan is er verandering nodig.

Ben WeytsNet dat is wat de regering-Di Rupo niét wil. Integendeel. In plaats van fundamenteel te hervormen en te veranderen, komt ze vooral met nog meer belastingen, nog meer schulden en nog meer overheidsuitgaven. De rekening is voor wie werkt, spaart of onderneemt.

Nochtans. Minder overheidsuitgaven, lagere belastingen, werken lonend maken, ondernemen stimuleren, een sociaal beleid met rechten én plichten en focus op de zwaksten...: in Vlaanderen is een grote meerderheid het er over eens dat we dié paden moeten bewandelen om onze toekomst veilig te stellen. Het wordt tijd dat die meerderheid het beleid krijgt waar ze al jaren voor stemt.

Er is een weg vooruit. Een weg die op korte termijn voor verandering zorgt én die verandering structureel verankert.

Die weg vergt moed. Moed om te besturen zonder partijen die structurele hervormingen in de weg staan. Moed om op korte termijn een sociaaleconomische herstelregering op de been te brengen die onmiddellijk de meest noodzakelijke maatregelen neemt. Maar die tegelijk ook de verandering verankert voor de toekomst.

Want willen we iets structureel veranderen, dan moeten we de structuren veranderen. Met confederalisme geven we de Vlamingen ook op lange termijn het beleid waar ze voor stemmen. Vlamingen en Franstaligen kunnen zo hun lot in eigen handen nemen. We worden volledig zelf verantwoordelijk en beslissen samen welke bevoegdheden we samen uitoefenen. Niet omdat we moeten, maar omdat we willen, omdat we daar beide beter van worden.

Het alternatief is een regering-Di Rupo II. Nog eens vijf jaar ter plaatse trappelen.
Dat is eenvoudigweg geen optie.

Daarom doen wij een aanbod.
Om te verbinden wie verandering wil. Verandering voor Vooruitgang.

Ben Weyts
Congresvoorzitter

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is