"Elke fiets die wordt gestolen, is er één te veel"

Op 1 juni 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Veiligheid

"Elke fiets die wordt gestolen, is er één te veel." Fractieleider Pieter-Jan Verhoye hield op de voorbije gemeenteraad terug een pleidooi om maximaal in te zetten op veilige fietsstallingen. In de komende jaren zullen er alvast 451 fietsbeugels worden geïnstalleerd.

Lees het volledige artikel van De Krant van West-Vlaanderen.

 

 

Lees de mondelinge vraag van Pieter-Jan hieronder:

"Op de gemeenteraad van februari 2020 heeft onze fractie voorgesteld om fietskluizen te installeren en extra maatregelen te nemen om fietsenstallingen te beveiligen. Het is een oud zeer, maar elke fiets die wordt gestolen is er één te veel. Veiligheid is een kerntaak van de lokale overheid, daarom blijven we pleiten voor maximale inspanningen omtrent anti-fietsdiefstal. Het gemeentebestuur kondigde vorig jaar aan dat er extra fietsbeugels zouden worden geplaatst op bepaalde plaatsen zoals openbare gebouwen, sportinfrastructuur, het winkel- en marktgebied. Daarnaast staat er in de meerjarenplanning ingeschreven dat de gemeente in 2021 elektrische laadpunten voor fietsen en drukpompen om fietsbanden op te blazen zal installeren.

Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

  • Kunt u een overzicht geven van de het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in 2020 en 2021?
  • Kunt u de laatste stand van zaken geven van de installatie van extra fietsbeugels in onze gemeente? Over hoeveel beugels we nu en hoeveel komen er nog bij?
  • Kunt u de laatste stand van zaken geven van de uitrol van elektrische laadpunten voor fietsen en drukpompen?"

 

Burgemeester Lieven Huys antwoordt als volgt: 

"In de periode van 01/01/2020 tem 24/05/2021 zijn er 6 meldingen van fietsdiefstal geweest op grondgebied Wingene en Zwevezele, waarvan 5 in 2020. 

Wat de fietsbeugels betreft, is er een fasering opgemaakt voor het plaatsen van de fietsenstallingen binnen de gemeente, In totaal zijn er 451 fietsbeugels te plaatsen en uit te voeren over een periode van 3 tot 5 jaar. De bestaande fietsrekken worden vervangen door fietsbeugels die veiliger zijn en minder beschadiging aan fietsen aanbrengen. In 2021 komen de fietsenstallingen er hoofdzakelijk in Zwevezele centrum en in 2022  hoofdzakelijk in Wingene centrum en het sportcomplex. De fietsbeugels voor dit jaar zijn geleverd (het gaat om 120 stuks). In de eerstkomende weken wordt er gestart met de plaatsing in eigen beheer. 

Voor elektrische fietsen zijn er geen laadpunten voorzien binnen de gemeente, voorlopig is dit niet aan de orde. Mogelijks wel binnen het project van de VLM in Wildenburg."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is