Jong N-VA steunt de landbouw

Op 4 december 2017, over deze onderwerpen: Landbouw

Op de voorbije nationale Jong N-VA-raad werd de visienota van de werkgroep Landbouw unaniem goedgekeurd. Voorzitter van de werkgroep, boerenzoon en ondervoorzitter van N-VA Wingene-Zwevezele, Pieter-Jan Verhoye, is tevreden over de visienota. “Als Jong N-VA streven we om de weerbaarheid en de duurzaamheid van de landbouwsector te versterken in Vlaanderen. We moeten hiervoor de economische positie van de landbouwer in zowel de korte als lange keten verstevigen. De visie van (Jong) N-VA is altijd duidelijk geweest: wie werkt, spaart, onderneemt en investeert moet beloond worden. Landbouwers behoren tot die groep. Kortom, ik wil dat de landbouwer netto meer overhoudt voor zijn noeste arbeid”, zegt Pieter-Jan.

“De visie van (Jong) N-VA is altijd duidelijk geweest: wie werkt, spaart, onderneemt en investeert moet beloond worden. Landbouwers behoren tot die groep. Ik wil dat de landbouwer netto meer overhoudt voor zijn noeste arbeid”, zegt Pieter-Jan.

Om dit effectief te verwezenlijken zet Jong N-VA zich in op zowel de korte als lange keten. De landbouwer kan via de korte keten de tussenspelers in de lange keten omzeilen. Door creatieve, meestal reeds bestaande oplossingen te hanteren kan de landbouwer een deel van zijn productie, zonder te passeren langs de tussenpersonen, aan de consument aanbieden. N-VA Wingene-Zwevezele zal naar aanloop van de verkiezingen in 2018 concrete voorstellen doen om dit ook op lokaal vlak te vertalen.

Jong N-VA is er zich van bewust dat de grootste horde in de lange keten ligt, dat zijn de alle schakels die tussen de landbouwer en de consument staan. Bv. een aardappel van bij de boer passeert langs veel tussenpersonen voordat die op het bord beland van de consument. Het probleem is dat de winstmarge van de boer hierdoor zeer gering of in bepaalde perioden negatief is. We moeten daarom de economische positie van de landbouwer in zowel de korte als lange keten verstevigen. Daarbij is een centrale rol weggelegd voor het gebruik van producentenorganisaties (PO’s) en effectieve, afdwingbare wetgeving om te waken over eerlijke handelspraktijken tussen de afnemers en de aanbodzijde (particuliere boeren). Jong N-VA gaat daarom in gesprek met verschillende niveaus van de moederpartij om deze visienota effectief te verwezenlijken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is