Mondelinge vraag over de gedeeltelijke terugbetaling voor professionele, psychologische hulp

Op 22 april 2021, over deze onderwerpen: Welzijn
Gedeeltelijke terugbetaling psychologische hulp

Op de gemeenteraad van maart deed raadslid Marie-Christine Vandendriessche een pleidooi voor de gedeeltelijke terugbetaling voor professionele, psychologische hulp:

"De coronamaatregelen hebben een zware mentale weerslag op grote groepen van de bevolking. In het kader van de coronacrisis heeft de federale regering recent bijkomende subsidies (KB 24 dec 2020) voorzien voor psychologische hulp. Psychotherapie wordt momenteel niet terugbetaald door het Riziv. Daarom verzoek ik het Vast Bureau om:

Een terugbetaling door het OCMW te voorzien van 25€ per beurt, voor een sessiereeks van 6 à 8 beurten met middelen uit het coronafonds. Ik vraag dat deze steun zich niet enkel beperkt tot de gerechtigden op sociale bijstand of op maatschappelijke integratie. Hiermee kunnen we de drempel naar mentale zorgverlening verlagen.

Daarom stel ik graag de volgende vragen:

  • Zal het Vast Bureau de gevraagde terugbetaling voor sessies psychotherapie mogelijk maken?
  • Welke stappen zal het Vast Bureau nemen en welke timing hanteert ze hiervoor?
  • Welke communicatiekanalen zullen hiervoor ingezet worden om de doelgroep te bereiken?"

 

Antwoord schepencollege:

"U doet een voorstel waarvan de financiële impact niet gekend is. In de omzendbrief van 1 februari 2020 staat dat het moet gaan om maatregelen ter bevordering van het psychologisch welzijn van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en ter verbetering van de toepassing van de preventieve gezondheidsmaatregelen. Om de OCMW's aan te moedigen om nieuwe acties te ontwikkelen of bestaande projecten te versterken op het vlak van geestelijke gezondheid, psychologisch welzijn en pedagogische begeleiding  wordt een toelage van 10 mio € toegekend. Voor Wingene gaat dit over een subsidiebedrag van 4.299 euro. 

Het moet gaan om steunaanvragen na individueel sociaal onderzoek of projecten. De subsidie zal niet forfaitair worden toegekend. Aangezien het hier gaat over een zeer grote subsidie die tegelijkertijd strenge vereisten oplegt aan de sociale dienst, wordt deze subsidie gebruikt voor alle individuele steunaanvragen die te linken zijn aan de coronacrisis. Ook psychologische ondersteuning wordt hierbij opgenomen.

Team Gezinsondersteuning wil gebruik maken van dit budget om de actie rond sociale vaardigheidstraining voor lagere schoolkinderen, mee te subsidiëren. In februari 2020 werd een weerbaarheidsvorming georganiseerd met Arktos voor alle leerlingen uit het 6e leerjaar. Deze bestond uit een halve dag vorming per klas. Dit werd door alle scholen positief geëvalueerd maar werd eerder aanzien als een introductie. Er is nood aan een structureel aanbod of een projectwerking. Vanuit de stuurgroep brugfiguren werd de opdracht meegegeven aan de brugfiguren om  een aanbod uit te werken voor het schooljaar 2021-2022. Vanuit de centrumschool werd de vraag gesteld naar een gelijkaardig aanbod in Wingene zoals de SoVa-trainingen voor lagere schoolkinderen in Tielt. Het team is dit ondertussen verder aan het uitwerken, en de samenwerking met een mogelijke partners rond dit thema aan het evalueren.

In Wingene zijn er verder verschillende acties lopende/opstartend rond psychosociaal welzijn.

Zo heeft, in december 2020, het Team Sociale Dienstverlening reeds onderzoek gedaan naar welzijnsactoren in Wingene. In het kader van onze ‘Warm Wingene’-acties ambieerden we ervoor om de negatieve impact van het virus zoveel mogelijk te beperken. In onze gemeente zijn er immers verschillende actoren die er alles aan doen om zowel mentale als emotionele ondersteuning te bieden wanneer het even wat moeilijker gaat. Wij contacteerden deze personen om ze even in de kijker zetten. Echter door de maatregelen die toen van toepassing waren, en nu met de paaspauze weer, werd deze actie verdaagd tot contactberoepen en de welzijnsactoren daaraan gelinkt, weer ten volle mochten opstarten. Een oplijsting en actie die dus op te pikken is zodra er hiervoor ruimte wordt gemaakt in de versoepelingen. 

De drempel is niet de betaalbaarheid, maar wel de drempel om hulp te zoeken. Vanuit het Team Jeugd is een mooie actie uitgewerkt met de smiley-campagne. Verschillende smiley-stickers kan men vinden in het straatbeeld van Wingene. In totaal zijn er twaalf smileys , die elk hun unieke boodschap brengen. Iedere smiley haalt een bepaalde problematiek aan en is gekoppeld aan organisaties waar jongeren terecht kunnen met hun vragen. "

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is