N-VA breekt lans voor 'Urban Run' in Wingene-Zwevezele

Op 4 mei 2023, over deze onderwerpen: Sport
Gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye

Op de gemeenteraad van april brak fractieleider Pieter-Jan gisteren een lans om een Urban Run-loopwedstrijd te organiseren in onze gemeente. Het gemeentebestuur stond open voor het idee, maar houdt de boot nog even af om zich te focussen op de eigen bestaande intiatieven zoals de Memorial Diether Cornaer, de Veldcross en de Race for The Cure in oktober. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees de volledige vraag en antwoord hieronder en via het artikel van KW

 

Gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye

Een Urban Run of Urban Trial is de ideale manier om de gemeente op een andere en originele manier te zien. Zo’n loopwedstrijd is een ideale combo van een sportieve uitdaging en cultuur. Het loopparcours van zo’n een gemiddelde run/trail strekt zich uit over schoolsites, het openbaar domein, openbare gebouwen, cultuur- en/of kerkelijk erfgoed. Urban Runs of Urban Trials werden reeds in het verleden in Antwerpen, Gent, Hasselt, Brussel, Brugge, Mechelen, Bergen en Namen georganiseerd. Het doel is om een speciale loopervaring te creëren die zich wegtrekt van de begane paden en een unieke loopervaring geeft in eigen streek.

Zo’n run/trail is niet enkel voor grote steden. Onze buurgemeente Ardooie heeft in februari hun vijfde editie achter de rug. De UrbanRunArdooie is een initiatief en mooi eerbetoon aan een overleden juf/lerares én om steun te betuigen voor iedereen die met kanker geconfronteerd wordt. De opbrengst van elke editie gaat ook telkens naar Kom Op Tegen Kanker. In Ardooie strekt het parcours zich uit over 6 km om te lopen of te wandelen. Naast schoolsites en openbare gebouwen, zetten ook bedrijven en zelfstandigen hun deuren open om wandelaars en lopers doorgang te geven. Langs het parcours verzorgen DJ’s en straatmuzikanten de muzikale omkadering en een unieke sfeer.

Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

  • Wat is het standpunt van het College van Burgemeester en Schepenen over het concept van een Urban Run/Trail?
  • Zal het gemeentebestuur onderzoeken in hoeverre zo’n Urban Run/Trail ook in onze gemeente kan worden georganiseerd?

 

Antwoord schepencollege

Een dergelijke Urban Run/Trail is heel uitdagend evenement om te organiseren. Niet alleen logistiek, er zijn ook heel wat medewerkers nodig om alles in goede en veilige banen te leiden. 

De organisatie van een dergelijke Urban Run/Trial staat ook niet op de planning bij Team Sport. We voorzien echter dit jaar wel nog in enkele nieuwe / vernieuwde initiatieven.

Naast de Sportmatinée die doorgaat op zondag 7 mei, organiseert Team Sport samen met de Sportraad eind augustus ook jaarlijks de Memorial Diether Cornaer.

En op 1 oktober zal voor de allereerste keer een echte cross voor niet-aangesloten lopers op het sportcentrum te Zwevezele doorgaan. De gekende Veldloopdag krijgt dus een nieuw jasje. Deze organisatie gebeurt samen met de Vrije Lopers. We hopen hier toch een 250-tal deelnemers van alle leeftijden op te mogen ontvangen.

Daarnaast organiseert de gemeente ook een Race for The Cure op 14 oktober 2023. Deze nieuwe activiteit kadert binnen oktobermaand-borstkankermaand. De opbrengst van deze activiteit gaat integraal naar Kom op Tegen Kanker.

Verder is er op vandaag geen intentie om zelf nog andere evenementen, zoals bvb. een Urban Run of trail te organiseren. Mochten er echter nog private initiatieven ontstaan, dan kunnen wij, zoals gebruikelijk, steeds in overweging nemen om dergelijke initiatieven te ondersteunen op vlak van logisitiek, feestmateriaal, of signalisatie.

We behouden nu zelf echter de focus op de eigen geplande initiatieven. Naast al onze evenementen is natuurlijk ook nog ons uitgebreid aanbod aan lessenreeksen en sportkampen. We zijn er dan ook van overtuigd dat op vandaag iedereen die wil bewegen en sporten zijn gading kan vinden in onze gemeente en ons huidig aanbod."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is