N-VA pleit voor vaste camera's aan skatepark Zwevezele

Op 1 september 2022, over deze onderwerpen: Veiligheid
Sporthal de Zwaluw en skatepark

Op de voorbije gemeenterraad kaartte fractieleider Pieter-Jan Verhoye het vandalisme in het Kasteelpark en de meldingen van overlast aan het skatepark aan. "We horen van meerdere inwoners dat er aan de Zaluw en het skatepark steeds meer overlast is. Onze inwoners mogen zich niet onveilig voelen aan de voordeur van onze Zwevezeelse sporthal. Daarom vragen we om vaste camera's te hangen aan de zijde van het skatepark."

 

Lees het volledige artikel van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws

 

Lees de volledige vraag van gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye:

De laatste weken werd onze gemeente terug geconfronteerd met meldingen van vandalisme en overlast rond het Kasteelpark. Recent werd ook het badhuis en koetshuis beklad met graffiti door vandalen. Het gemeentebestuur liet weten dat er een gespecialiseerde firma zou moeten worden ingeschakeld om alle graffiti te verwijderen. Het gemeentebestuur liet ook weten dat het camera’s zal hangen

We horen ook bij inwoners dat er bij het nabijgelegen skatepark en de Zwaluw steeds meer overlast is. Bij meerdere inwoners heerst er een onveiligheidsgevoel – in het bijzonder ’s avonds/’s nachts – rond de sporthal. Het probleem komt niet van de skatende jeugd, maar van andere personen. Het is een oud zeer en de problematiek verplaatst zich helaas gemakkelijk wanneer er tijdelijk extra patrouilles en/of surveillance is.

Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

  • Hoeveel meldingen heeft de gemeente en politiezone ontvangen van overlast en vandalisme dit jaar? Hoeveel meldingen heeft de gemeente en politiezone ontvangen die specifiek handelden over overlast van vandalisme rond de site Kasteelpark-sporthal-skatepark?
  • Is er reeds zicht op de timing van de opknapbeurt van het koetshuis en badhuis?
  • Welke stappen heeft het gemeentebestuur reeds genomen om deze problematiek aan te pakken? Welk type camera’s zijn er actief in het Kasteelpark?
  • In hoeverre is het gemeentebestuur bereid om vaste camera’s te hangen aan het gebouw van sporthal de Zwaluw, aan de kant van het skatepark?

 

Antwoord college van burgemeester en schepenen:

(1) Hoeveel meldingen heeft de gemeente en politiezone ontvangen van overlast en vandalisme dit jaar? Hoeveel meldingen heeft de gemeente en politiezone ontvangen die specifiek handelden over overlast van vandalisme rond de site Kasteelpark-sporthal-skatepark?

Mijn aanvoelen is dat het héél goed meevalt wat meldingen betreft van vandalisme in die buurt. De gegevens zijn opgevraagd bij de wijkpolitie, maar er is tot op vandaag geen antwoord ontvangen. De burgemeester geeft mee om zich rechtstreeks te wenden tot Politiezone Regio Tielt. 

(2) Is er reeds zicht op de timing van de opknapbeurt van het koetshuis en badhuis?

De schilderwerken worden begin volgend jaar voorzien. De week van 29 augustus wordt de graffiti verwijderd.

(3) Welke stappen heeft het gemeentebestuur reeds genomen om deze problematiek aan te pakken? Welk type camera’s zijn er actief in het Kasteelpark? In hoeverre is het gemeentebestuur bereid om vaste camera’s te hangen aan het gebouw van sporthal de Zwaluw, aan de kant van het skatepark?

Het gemeentebestuur beschikt over twee tijdelijke vaste bewakingscamera’s die alternerend op verschillende locaties worden geplaatst. Doel van deze camera’s is vandalisme en overlast te voorkomen en bewijslast van vandalisme te verzamelen. De prioritaire locaties zijn aangeduid bij collegebesluit (23/12/2019), maar kunnen volgens noodzaak worden uitgebreid wat ook wordt toegepast. Het skatepark is één van die prioritaire locaties. 

Op vandaag is er geen intentie om vaste camera's te voorzien. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is