N-VA vraagt aanpassing verkeerseiland aan kerk Wildenburg

Op 5 april 2024, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid
Gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye bij de middengeleider in Wildenburg

N-VA vraagt om het verkeerseiland aan de kerk in Wildenburg aan te passen en verkeersveilig te maken. Het Agentschap van Wegen en Verkeer zal de middengeleider op de Beernemsteenweg ter hoogte van de kerk in Wildenburg intern evalueren en het agentschap gaat terug naar de tekentafel. Dat blijkt uit het antwoord op een mondelinge vraag van gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA) op de voorbije gemeenteraad. “Momenteel worden wagens die vanuit Beernem komen vanuit die middengeleider gestuurd naar de terrassen van de horecazaken. Het recente ongeval toont nogmaals aan dat die kunstmatige bocht voor zéér gevaarlijke toestanden zorgt. Gelukkig was het restaurant gesloten op dat moment en zaten er geen mensen op het terras. Wij vragen dringend maatregelen om ongevallen in de toekomst te vermijden”, zegt fractieleider Pieter-Jan Verhoye (N-VA).
 

Onlangs is er een ongeval gebeurd op de Beernemsteenweg ter hoogte van de kerk en restaurants in Wildenburg (Wingene). De bestuurder van een bestelwagen verloor controle over het stuur, ramde een zware bloembak en reed een deel van het terras van één van de horecazaken aan diggelen. In februari 2022 vroeg de N-VA-fractie reeds om extra veiligheidsingrepen te doen aan dit verkeerspunt. Toen kwamen er in overleg met AWV witte dwarsstrepen ter hoogte van het verkeerseiland.

In de nasleep van het ongeval vond er een overleg op 12 maart 2024 plaats tussen de gemeente en  AWV, waarbij het ongeval en de situatie werd aangekaart. De gemeente heeft na het ongeval op de plaats van de bloembak - in afwachting van een definitief voorstel - betonblokken geplaatst. Het detailplan verkeerspoort Wildenburg zal intern geëvalueerd worden door AWV. Er wordt ook een overleg ingepland door AWV samen met het afdelingshoofd van AWV.

De verkeerspoort roept reeds langer vragen op qua veiligheid. Ter hoogte van de verkeerspoort kerk Wildenburg houden de wagens zich niet altijd aan de opgegeven snelheid (bebouwde kom, 50km/h). De overgang van 70km/h naar 50km/h is aangegeven door signalisatie, grondmarkeringen en snelheidsdrempels bij het binnenkomen van de bebouwde kom en verkeerspoort (asverschuiving). Na meldingen van ongepaste snelheid vorig jaar, werden er snelheidscontroles uitgevoerd.

“Het is een goed signaal dat het Agentschap Wegen en Verkeer terug naar de tekentafel gaat. Wij hopen dat er snel verbeteringen én aanpassingswerken komen aan dit verkeerspunt”, besluit Verhoye.

 

Lees de artikels in Het Laatste NieuwsDe Krant van West-Vlaanderen/Weekbode, Het Nieuwsblad en Mandelnieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is