N-VA wil Guldensporenprijs invoeren

Op 28 juni 2023, over deze onderwerpen: Cultuur
Raadslid Pieter-Jan Vlaamse vlag Guldensporenprijs

N-VA Wingene-Zwevezele wil tweejaarlijks een nieuwe Guldensporenprijs toekennen aan een nieuw of vernieuwd bedrijf met een spitsvondige of plaatsgebonden Nederlandstalige benaming. “Zo motiveren we ondernemers om te kiezen voor een Vlaamse naam. De laureaat zou naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag een origineel uithangbord krijgen”, stelt fractievoorzitter en gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye. N-VA stelde dit voor op de gemeenteraad van 26 juni, maar het gemeentebestuur houdt de boot momenteel af.

De voorbije jaren doken er in Vlaanderen regelmatig nieuwe ondernemingen op met een anderstalige of nietszeggende naam. “Daarom willen we elke twee jaar aan een nieuwe of vernieuwde zaak uit om het even welke sector de Guldensporenprijs toekennen. Zowel horecazaken, winkels, dienstverlenende handelszaken, instellingen en bedrijven komen daarvoor in aanmerking. De voorwaarde is dat ze kiezen voor een Nederlandstalige benaming. De naam moet origineel en inventief zijn en verwijzen naar de activiteit die in de onderneming plaatsvindt of naar de geschiedenis van het pand en de omgeving”, aldus Verhoye.

“Iedereen kan daarbij een kandidatuur indienen maar moet wel een toelichting geven hoe men aan de naam kwam. Dus zowel het bedrijf of de uitbater zelf, maar ook inwoners mogen een kandidaat nomineren als ze vinden dat een bestaande, nieuwe of vernieuwde zaak in aanmerking komt voor de Guldensporenprijs. Een speciaal samengestelde jury zal daarna autonoom de laureaat kiezen. De winnaar krijgt een origineel uithangbord. Het bord zou kunnen worden uitgereikt naar aanleiding van onze Vlaamse Feestdag op 11 juli”, stelt Verhoye.

 

Lees het volledige artikel in de Krant van West-Vlaanderen en Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is