N-VA wil reflecterende huisnummers

Op 28 september 2020, over deze onderwerpen: Wonen
Reflecterende huisnummers

Het is iets waar we waarschijnlijk niet dagelijks bij stil staan, maar voor de hulpdiensten gaan er vaak kostbare minuten verloren bij het zoeken naar het juiste adres tijdens een interventie. Leesbare huisnummers zijn een noodzakelijk hulpmiddel voor politie, hulpdiensten, postbodes, pakjesdiensten en bezoekers. Daarom is een huisnummer dat goed zichtbaar is vanop de openbare weg ook verplicht. Niettemin stellen we vast dat ook in onze gemeente het huisnummer jammer genoeg nog al te vaak slecht zichtbaar is of zelfs ontbreekt. Vooral ’s nachts of bij slecht weer zijn huisnummers vaak niet duidelijk leesbaar. Het is belangrijk dat het huisnummer niet alleen voldoende groot is, maar ook zichtbaar is in het donker. Bij Bij belangrijke interventies van de hulpdiensten telt elke minuut. Ook andere diensten en mensen rekenen op de goede zichtbaarheid van het huisnummer.

Reflecterende huisnummers kunnen een oplossing bieden, het is een kleine maatregel maar met een groot effect. Over gans Vlaanderen zijn er al heel wat steden en gemeenten die reflecterende huisnummers ter beschikking stellen van hun inwoners. Zij kunnen dit nummer aanbrengen op een goed zichtbare plaats aan de straatkant. Deze huisnummers zijn in het donker goed zichtbaar mits een beetje lichtaanschijning.

Onze fractie vraagt dan ook dat onze gemeente werk maakt van beter zichtbare huisnummers in onze straten. Concreet vragen we dat dat de gemeente aan de nieuwe inwoners en bij nieuwbouwwoningen een reflecterend huisnummerplaatje aanbiedt. Daarnaast vragen we dat de gemeente aan alle inwoners de kans geeft om hun bestaande huisnummer te vervangen of aan te vullen met een reflecterend exemplaar, door deze plaatjes aan te bieden aan de bewoners.

In de gemeenteraad volgde het gemeentebestuur ons voorstel niet. Burgemeester Hendrik Verkest erkent het nut van reflecterende huisnummers, maar vindt het niet de taak van de gemeente om reflecterende huisnummers aan te bieden aan de inwoners. Hij verwijst naar het politiereglement van de politiezone: het is de plicht van elke inwoner om zijn/haar woning te voorzien van een duidelijke nummering. Het gemeentebestuur zal het aandachtspunt wel doorgeven aan de gemeentelijke diensten, zodat nieuwe inwoners/gebouwen attent worden gemaakt van het belang van een correcte nummering. De gemeente zal onze inwoners ook informeren via de gemeentelijke kanalen, o.a. via het gemeentelijke informatieblad Info.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is