Oproep tot invoering European Disability Card

Op 11 december 2017, over deze onderwerpen: Welzijn

Het is zover, de European Disability Card werd onlangs officieel voorgesteld door staatssecretaris Zuhal Demir. Er is nu eindelijk een duidelijk, uniform en afdwingbaar ‘bewijs van handicap’. In het verleden stonden personen met een beperking soms in de kou wanneer zij bij aanbieders van cultuur, sport en vrijetijd hun handicap niet op papier konden ‘bewijzen’.

N-VA Wingene-Zwevezele stelt aan de gemeente en de OCMW-diensten voor om de kaart te erkennen. Met de erkenning kan de gemeente een aantal voordelen toekennen zoals bij het bezoek aan het zwembad, sporthal of de bibliotheek. Met deze kaart maken personen met een beperking aanspraak op een verlaagd tarief, aangepaste brochures of informatie, aangepaste rondleidingen, enz. Ook lokale ondernemingen en verenigingen kunnen voordelen toekennen aan personen met een beperking in het kader van een toegankelijk sport-, vrijetijds- en cultuuraanbod.

In het verleden stonden personen met een beperking soms in de kou wanneer zij bij aanbieders van cultuur, sport en vrijetijd hun handicap niet op papier konden ‘bewijzen’. Hierdoor liepen personen met een beperking – onterecht – mogelijks een aantal toegangskortingen en andere voordelen mis.

Om komaf te maken met deze pijnlijke situaties, heeft staatssecretaris voor Personen met een beperking Zuhal Demir een kaart voorgesteld waardoor personen met een beperking voortaan automatisch de erkenning krijgen waar ze recht op hebben.

 

Voordelen

Er is eindelijk een duidelijk, uniform en afdwingbaar ‘bewijs van handicap’. Zeker voor bepaalde groepen met een moeilijk visueel waarneembare beperking is deze kaart een meer dan welgekomen hulp.  Er wordt geen inbreuk gepleegd op de privacy. In het verleden was dit wel het geval: medische bewijsstukken vermelden net wel de beperking.

De kaart is een stimulans voor organisaties en ondernemingen om voordelen toe te kennen aan personen met een beperking.

 

Hoe moet een kaart aangevraagd worden?

 Via het internet kan een Vlaming waarvan de beperking erkend is een kaart aanvragen bij de onderstaande instellingen:

1. FOD Sociale Zekerheid – Directie-generaal Personen met een handicap

2. Vlaams Agentschap personen met een handicap (VAPH)

Personen die een aanvraag indienen, maar nog niet erkend zijn door deze bovenstaande instanties, zullen duidelijk worden doorverwezen naar de juiste administratie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is