"Promoot de Gele Doos in onze streek"

Op 15 maart 2024, over deze onderwerpen: Welzijn
Marie-Christine Vandendriessche met Gele Doos

Op de voorbije gemeenteraad brak Marie-Christine terug een lans om de Gele Doos te promoten in onze gemeente en streek. Een Gele Doos bevat alle cruciale medische, persoonlijke en contactgegevens  voor de hulpdiensten en wordt in de koelkast bewaard bij zelfstandig wonende 65 plussers en chronische zieken. "Bij een interventie van de hulpdiensten telt elke seconde. Laten dit promoten en de Gele Doos via aankoop bij de huisapothekers maximaal verspreiden", aldus gemeenteraads-, OCMW- en BCSD-raadslid Marie-Christine Vandendriessche. 

 

 

 

 

 

 

Lees de volledige vraag en antwoord hieronder:

Refererend naar HLN daterend van 3 februari 2022 met als titel:

“De Gele doos komt ook naar onze regio” door onder andere lokale politici die een pleidooi hielden voor de introductie van deze doos.

Refererend naar mijn mondelinge vraag aan de OCMW-raad daterend van 29 maart 2021 betreffende De Gele Doos voor zelfstandig wonende burgers ouder dan 65 en chronische zieken kreeg ik als antwoord op mijn vraag “te pleiten voor een regionale aanpak”

Welnu in februari 2022 startte o.a. de eerstelijnszone RITS, waartoe de gemeente Wingene behoort, met de uitrol van een proefproject en werden een beperkt aantal Gele Dozen vanaf half februari gratis verdeeld gericht op mensen met een zorg- en ondersteuningsnood waarbij de zorginstanties bepalen wie er in aanmerking komt.

 

Vandaar deze vragen:

  • Hoeveel Gele Dozen werden tijdens deze proefperiode in onze gemeente bedeeld?
  • Welk criteria werden hierbij gehanteerd; door welke zorginstanties?
  • Hoe werd/wordt gecommuniceerd naar de burger?
  • Hoe werd De Gele Doos geëvalueerd door deze zorginstanties?
  • Hoe verloopt de verdere uitrol van dit project in het algemeen en specifiek naar onze gemeente toe?
  • Hoeveel Gele Dozen zijn momenteel in omloop in onze gemeente?

 

Antwoord schepen Braet:

We hebben ons altijd kritisch opgesteld omtrent het systeem van de Gele Doos. Desalniettemin heeft de eerstelijnszone RITS een proefproject uitgerold waarbij er gratis Gele Dozen werden uitgedeeld. Mensen van 65+ die thuis wonen kwamen hiervoor in aanmerking. Het woonzorgcentrum Het Laar heeft hieraan deelgenomen en het initiatief gepromoot. Via de verspreiding van een persbericht kwam het nieuws in verschillende dagbladen (HLN, Nieuwsblad) en werd het gepromoot via nieuwsbrieven en op de jaarmarkt van Het Laar.

Er werden 6 Gele Dozen uitgedeeld. Na evaluatie heeft Het Laar het project stopgezet. Het beperkt aantal uitgedeelde dozen komt waarschijnlijk doordat het Laar voornamelijk een residentiële opdracht heeft. Een mogelijke optie om meer Gele dozen aan de man te brengen, is via het netwerk van huisapothekers.

 

Slotbemerking Marie-Christine Vandendriessche

Ik blijf het belang van de Gele Doos onderstrepen. Een Gele Doos bevat alle cruciale medische, persoonlijke en contactgegevens  voor de hulpdiensten en wordt in de koelkast bewaard bij zelfstandig wonende 65 plussers en chronische zieken. De meegeleverde blauwe sticker wordt op de achterkant van de voordeur bevestigd zodat de hulpdiensten bij betreden van de woning onmiddellijk kunnen zien dat dergelijke doos in de koelkast staat. Een verdere verspreiding van de Gele Doos in onze streek is belangrijk en zou inderdaad kunnen gebeuren via aankoop bij de huisapotheker. Ik pleit daarom voor verdere promotie en sensibilisering van de Gele Doos.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is