Reactie N-VA fusieplannen: eerst luisteren naar de inwoners

Op 26 april 2022, over deze onderwerpen: Communicatie, Dienstverlening

We stellen ons als N-VA Wingene-Zwevezele constructief en kritisch op tegenover de voorgestelde fusie. We zullen deze fusieplannen eerst intern goed bestuderen en  gaan niet over één nacht ijs. We moeten vooral luisteren naar onze inwoners. Onze eerste, tweede en derde bekommernis is vooral: "Wat vinden de Wingenaren, Zwevezelenaren en Ruiseledenaren hiervan?"

We hoorden wel links en rechts iets waaien over fusies, maar zelfs de gemeenteraadsleden werden maar de avond ervoor (25/04) officieel ingelicht. We hebben momenteel vooral de indruk dat alles in kannen en kruiken is door en petit comité. We vinden het zéér jammer dat de inwoner niet eerst werd gehoord. Voor een gemeentefusie moet er draagvlak zijn: de identiteit en het DNA van onze dorpen moet worden gegarandeerd.

N-VA is van oudsher principieel voor fusies, maar dan moet je als nieuwe fusiegemeente wel voldoende slagkracht hebben. Daarom hebben we enkele bedenkingen bij de schaal: als je dan een fusie doet, zal die gemeente van 'slechts' 20 000 inwoners wel groot genoeg zijn om de uitdagingen van 21ste eeuw aan te gaan?

Bekijk de volledige reportage van Focus-WTV via deze link
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is