Rusthuis Amphora: mooi, niet praktisch

Op 1 oktober 2016, over deze onderwerpen: Welzijn

Het nieuwe rusthuis Amphora in Wingene is een mooi gebouw in een mooie omgeving. De kamers zijn ruim en luchtig. N-VA stelt zich wel enkele pertinente vragen over veiligheid, financiële en praktische aspecten. Want er zijn zaken die het functioneren voor bewoners en personeel moeilijker maken.

Veiligheid

Veiligheid in een rusthuis is prioritair. We betreuren dat er systematisch geen antislipstroken voorzijn zijn in de douches. Geen antislipzones verhoogt de kans op vallen. Dat zijn geen ideale omstandigheden voor oudere inwoners. Over de inrichting van de kamer is onvoldoende nagedacht. Niemand kan aan de kastjes tegen het plafond zonder een ladder te gebruiken en de plaats om kleren te hangen is miniem. Nogmaals, voor oudere inwoners is dit verre van ideaal. Wat meer bergruimte in de breedte had het veiliger en praktischer gemaakt voor bewoners, personeel en familie. Een paar aanpassingen kunnen een groot verschil maken en het comfort en veiligheid voor iedereen verhogen.

Qua ruimte hebben we enkele lacunes vastgesteld: er zijn douches in een hoek geplaatst zonder derde wand. De helling (90 x 90 cm) is te klein en de afvoer kan het water niet vlot genoeg verwijderen. Door die combinatie loopt de kamer al snel onder. Voor het personeel betekent dit telkens de kamer reinigen en droog maken. De bewoners maken dus weinig of geen gebruik van deze faciliteit. De badkamerkastjes zijn ook niet diep genoeg zodat er enkel flacons en flesjes in passen. Handdoeken of washandjes kan men er niet in kwijt.

Betaalbaar?

Voor gehuwden waarvan een partner hulpbehoevend is terwijl de andere partner nog de nodige zorg kan verstrekken zijn er enkele flatjes voorzien. Het totaal ontbreken van enkele grotere kamers voor echtparen die beide hulpbehoevend zijn en die twee kamers moeten nemen, zorgt  er voor dat een verblijf voor deze mensen nagenoeg onbetaalbaar is.

N-VA Wingene-Zwevezele stelt voor het gebouw uit te breiden met een vijftal kamers voor koppels die beiden zorg nodig hebben aan een betaalbare prijs.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is