Vermijd geweld op kerstmarkt

Op 30 maart 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid

Bij het ter perse gaan van ons vorig huis-aan-huisblad moest de kerstmarkt van 10 december 2016 nog plaatsvinden. Als afdeling wilden wij ook eerst alle informatie weten voor we ons hierover uitspraken. Zoals elk jaar is de kerstmarkt van Unizo in Wingene een zeer aangename belevenis. Een feest voor de kinderen en een gezellig samenzijn voor de volwassenen. Wij bedanken dus graag de organisatie en kijken alvast uit naar de editie van volgend jaar.

Helaas was de kerstmarkt ook terug het toneel van enkele fikse vechtpartijen. Dit jaar was er geen politiepermanentie/patrouille aangevraagd door het gemeentebestuur. Een grove fout, want dit jaar betaalden enkele onschuldige bezoekers een zware tol door enkele vechtersbazen. Één van de drie slachtoffers moest zelfs meermaals geopereerd worden.

Wij begrijpen dat je als bestuur per evenement moet bekijken als je de assistentie vraagt van de politie om, desnoods in burger, te patrouilleren. Dat is een moeilijke oefeningen en heeft ook zijn budgettaire gevolgen. Maar als er een belangrijk evenement zoals de kerstmarkt georganiseerd wordt, waarbij tal van kinderen aanwezig én er reeds precedenten van geweld gekend zijn, dan is het de verdomde plicht van het bestuur om ervoor te zorgen dat er op voorhand politie is om de veiligheid van elke bezoeker te garanderen. De aanwezigheid alleen al van agenten werkt als afschrikkingsmiddel voor potentiële ruziemakers. Wij vragen ook een proactieve houding, kordate aanpak en correcte opvolging van de incidenten door de politie.

Als N-VA willen wij ook het kind niet met het badwater wegsmijten. De kerstmarkten, zowel in Wingene als Zwevezele, zijn van de mooiste evenementen in onze gemeente. Wij willen dat zowel ouders als kinderen zich in een sfeer van onbezorgdheid kunnen genieten van de kerstsfeer. Wij hopen dan alvast dat de kerstmarkt volgend jaar een recordaantal bezoekers mag ontvangen en dat de gemeente alvast een combi bestelt om een oogje in het zeil te houden. Ongeacht het financiële prijskaartje daarvan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is