Wat betekent regiovorming voor onze gemeente?

Op 26 december 2020, over deze onderwerpen: Transparantie

De Vlaamse Regering keurde op 9 oktober de kadernota goed over de regiovorming. De regiovorming is ingeschreven in het Vlaams Regeerakkoord om de bestuurlijke verrommeling tegen te gaan. Het doel is om een proces op te starten waarbij samenwerkingsverbanden worden gevormd in vaste afgebakende regio’s en de burgemeesters zullen een leidende rol opnemen in deze aanpak. Deze regiovorming zijn op dit moment enkel lijnen op een kaart maar zal in de toekomst een significante impact hebben op onze gemeente en regio. Gemeente Wingene is ingedeeld in de referentieregio Brugge-Oostende-Midwest.

Op dit moment houden de provinciegouverneurs een consultatieronde bij de verschillende gemeentebesturen. De Vlaamse Regering heeft de periode van consultatie verlengd tot midden januari 2021. De gouverneur en gemeentebesturen hebben daardoor een halve maand langer de tijd om te overleggen. De gouverneur zond onlangs een korte enquête door naar alle burgemeesters, de deadline van het indienen van de enquête was 4 december.

Graag stel ik u deze vragen:

Welke feedback heeft de burgemeester gegeven op de enquête van de gouverneur? Is er nog verder overleg gepleegd met de gouverneur? Zo ja, wanneer en kunt u het overleg verder toelichten?
Bent u akkoord met de indeling van onze gemeente in de huidige referentieregio? Pleit u voor een aanpassing van de huidige regeling?
Wat zijn volgens u de opportuniteiten/struikelblokken voor onze gemeente in kader van deze regiovorming? Wat zijn de aandachtspunten? Welke gevolgen ziet u voor onze intergemeentelijke samenwerkingen?

 

Antwoord burgemeester:

De gouverneur heeft inderdaad via een mailing gepeild naar het standpunt van onze gemeente omtrent de regiovorming. Op 27 november hebben de burgemeesters van de regio Midwest een gezamenlijk standpunt gegeven aan de gouverneur. Ze pleiten dat de regio Midwest als aparte regio behouden wordt en een mandaat te geven aan de voorzitter van de regio Midwest, de burgemeester van Roeselare, om dit standpunt te adviseren naar de gouverneur toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is