U bent hier
Windmolens: wel de lusten, niet de lasten?
De behoefte voor stabiele, groene energie stijgt dagelijks in onze maatschappij. Wereldwijd heerst er consensus dat broeikasgassen moeten verminderen. Het klimaatakkoord van Parijs is het mooiste voorbeeld hiervan. Ook ons gemeentebestuur moet zich inzetten maar de initiatieven schieten tekort. N-VA Wingene-Zwevezele stelt voor om bij de aanleg van een bedrijventerrein telkens de inplanting van een windturbine te voorzien.
Op 3 juni 2015 ondertekende de gemeente Wingene het Burgemeestersconvenant. Door het ondertekenen hiervan beloof je als lokaal bestuur op het gemeentelijk grondgebied 20% minder CO2 uit te stoten tegen 2020 (tegenover referentiejaar2011). Om dit te realiseren wordt er ingezet op energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen.
Op 21 maart werd de beslissing genomen om de verlichting van het zwembad De Alk te vervangen door LED-verlichting. Ook het doven van de openbare verlichting op sommige plaatsen gedurende bepaalde uren werd goedgekeurd. Deze ingrepen hebben slechts een zeer beperkte invloed op de vermindering van de uitstoot.
Ook de provincie heeft aandacht voor de milieuproblematiek en richtte vorig jaar een pilootproject op om een gemeentelijk beleidskader op te stellen rond de inplanting van kleine windmolens met een maximale masthoogte van 15 m. De gemeente Wingene maakt deel uit van deze pilootgroep, maar uit de verslagen van de milieuraad blijkt duidelijk dat deze niet zouden goedgekeurd worden bij gebrek aan rendement.
Op 27 januari 2009 verspreidde de gemeente een persbericht met betrekking tot een studie naar mogelijke inplanting van 3 grote windmolens (goed voor 3500 gezinnen) in samenwerking met Beau Vent. Begin 2016 stelt Aspiravi, bouwer van windmolens, een concreet plan voor tot het plaatsen van twee grote turbines langs de autosnelweg E403, waarvan één in Lichtervelde en één aan het Vrijgeweid te Zwevezele. Er werd een protestgroep opgericht ondanks het feit dat de inplanting qua geluid en slagschaduw voldoet aan de VLAREM-normen.
De bocht
Dat er verzet rijst is te begrijpen. Het gemeentebestuur, nochtans groot voorstander van de windmolens in 2009, zette de bocht in verklaarde zich in de pers tegenstander van de projecten. Het gemeentebestuur deelde dit mee voor het in de gemeenteraad besproken werd. Door deze ommezwaai laat de gemeente een serieuze kans liggen om de vooropgestelde doelstellingen te halen en ook niet te beschikken over een langetermijnvisie.
De houding van het gemeentebestuur wordt niet gesteund door N-VA Wingene-Zwevezele. Om de doelstellingen wel te halen stelt onze afdeling voor om bij de aanleg of uitbreiding van een bedrijventerrein telkens de inplanting van een windturbine te voorzien of alternatieve locaties op het grondgebied vinden.