Wingene-Zwevezele tekent in op Goedaanbesteed.be

Op 1 maart 2023, over deze onderwerpen: Lokale economie
Pieter-Jan Verhoye toont het nieuwe platform

Op vraag van N-VA registreert de gemeente Wingene zich op het nieuwe West-Vlaamse platform ‘Goedaanbesteed.be’. De nieuwe interactieve website geeft zelfstandigen, KMO’s en kleine bedrijven een duidelijk overzicht welke opdrachten en openbare aanbestedingen er bij hun activiteiten/specialisaties aansluiten. Reeds in 2021 en op de gemeenteraad van 27 februari 2023 brak de N-VA een lans om als gemeente te registreren op het digitaal platform. “Doel van die nieuwe website is om West-Vlaamse en lokale ondernemers meer zaken te laten doen met gemeentes en overheidsinstellingen. Het platform is zo een ideaal instrument om de omzet en het groeipotentieel van zelfstandigen en ondernemingen te verhogen. Op die manier kan bijvoorbeeld een loodgieter of elektricien uit Wingene-Zwevezele meer kans maken om zo’n interessante opdracht binnen te halen. We doen daarom ook de  oproep aan onze ondernemingen om massaal in te schrijven op de nieuwe website”, zegt fractieleider en gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye. Het gemeentebestuur registreerde zich bij POM West-Vlaanderen en wacht nu de verdere praktische stappen af.

De provincie West-Vlaanderen lanceerde recent het nieuwe samenwerkingsplatform www.goedaanbesteed.be  Het digitaal platform mikt op regionale en lokale overheidsinstellingen als aanbesteder en op kleine en middelgrote ondernemers als opdrachtnemer in West-Vlaanderen.  “De nieuwe interactieve website geeft KMO’s en kleinschalige bedrijven een duidelijk overzicht van opdrachten en openbare aanbestedingen van West-Vlaamse overheidsinstellingen die bij hun activiteit aansluiten. Het platform is bijzonder gebruiksvriendelijk. Het is volledig gratis voor overheden en bedrijven. Gebruikers worden automatisch op de hoogte gehouden als er een match is”, verduidelijkt Verhoye. Daarnaast zal de gemeente, naar aanleiding van een wijziging van een wetsontwerp om verplicht breder gebruik te maken van elektronische platformen vanaf 1 september voor overheidsopdrachten, het e-procurementplatform van FOD BOSA gebruiken voor opdrachten tussen 30.000 en 140.000 euro exclusief BTW. Het gemeentebestuur kijkt voornamelijk naar goedaanbesteed.be voor opdrachten van minder dan 30.000 euro excl. BTW, waar zonder veel vormvereisten de markt bevraagd kan worden. In de praktijk zijn dit heel vaak al firma’s van de eigen gemeente of de dichtere omgeving.

 

Ondersteuning lokale economie topprioriteit voor de N-VA

“Het ondersteunen van de lokale economie is voor de N-VA een absolute prioriteit. We zijn opgetogen dat ons voorstel wordt gerealiseerd. Daarnaast zal  de gemeente het bestaan van de nieuwe website zo breed mogelijk communiceren bij onze ondernemers. En ook aan onze zelfstandigen, KMO’s en bedrijven in onze gemeente doen we een oproep om zich te registreren”, zegt Verhoye.

 

N-VA-voorstel wordt realiteit

Het nieuwe platform is geen primeur in Vlaanderen want al in 2020 bundelden de provincie Limburg en UNIZO een soortgelijk ondernemersplatform. Dat het platform er nu ook komt in West-Vlaanderen is mede dankzij Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) en provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA).  De Vreese stelde eind 2020 in het Vlaams Parlement al voor om een ondernemersplatform voor openbare aanbestedingen in alle Vlaamse provincies te lanceren. De Poorter hield op zijn beurt de voorbije twee jaar diverse pleidooien in de provincieraad om het platform in West-Vlaanderen te ontwikkelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is