Oranjebruine neerslag blijft een raadsel: "N-VA hoopt op snelle duidelijkheid en vergoeding"

Op 2 oktober 2021, over deze onderwerpen: Veiligheid, Milieu

De bron van de bruinoranje neerslag in Zwevezele blijft voorlopig een raadsel. Op de voorbije gemeenteraad heeft onze fractieleider Pieter-Jan Verhoye deze problematiek hoog op de agenda geplaatst. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen en de gedupedeerden moeten correct worden vergoed.

Lees het volledige artikel van de Krant van West-Vlaanderen

 

 

Lees de volledige tussenkomst in de gemeenteraad hieronder:

Sinds enkele weken hebben we terug te kampen met (oranjebruine) stofneerslag in Zwevezele. Het stof dwarrelt voornamelijk neer in de omgeving van de Pastorijstraat, Rupsenstraat, Brokkelingstraat en Raveschootsveldstraat. De neerslag valt o.a. neer op voertuigen en tuinmeubilair en is moeilijk afwasbaar. Vaak moet er een gespecialiseerde firma ingeschakeld worden om te reinigen. 

De Dienst Milieu en Klimaat heeft een onderzoek geopend en deed ook een oproep aan omwonenden en bedrijven. Er werden ook stalen afgenomen van de neerslag om te onderzoeken. Vorige vrijdag (24/09) heeft het gemeentebestuur via de website en de nieuwsbrief ook een update gegeven aan de inwoners.

Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

  • Dit is helaas niet de eerste keer dat we met dergelijke neerslag te kampen hebben. Kunt u een tijdslijn geven van de verschillende meldingen van deze neerslag en de verschillende ‘golven’?
  • Welke stappen heeft het gemeentebestuur reeds gezet om deze problematiek aan te pakken? Welke stappen zal het gemeentebestuur zetten om deze problematiek te vermijden in de toekomst?
  • Wat waren de resultaten van de afgenomen stalen?
  • Welke andere diensten en/of niveaus zijn ingeschakeld? Hoe verloopt de samenwerking?
  • Op welke manier kunnen de gedupeerden worden vergoed? Kunt u toelichting geven hoe de gedupeerden werden vergoed in de vorige golven (cfr. eerste golf, witte vlokken)?

 

Repliek schepencollege:

"De gegroepeerde meldingenstroom van periodieke stofneerslag op voertuigen en tuinmeubilair aan de Dienst Milieu en Klimaat dateert van begin september. Voordien vonden een aantal accidentele uitstoot-problemen plaats.

In de gevallen waarbij het veroorzakend bedrijf gekend was, werden ook de nodige regelingen getroffen met de gedupeerden. In de meldingen die we ontvangen sedert september geven sommigen aan dat gelijkaardige stofneerslag zich ook de voorbije jaren heeft voorgedaan. Toen gebeurde dit in tegenstelling tot de afgelopen weken eerder sporadisch.

Het uitstootprobleem van de afgelopen weken is complex en ook op basis van de staalanalyses niet eenduidig en met zekerheid aan één specifiek bedrijf toe te schrijven. Door gekende tijdstippen van vastgestelde stofneerslag te linken aan de windrichting weten we intussen dat de vervuiling afkomstig is uit een bepaald deelgebied van het bedrijventerrein Hille-Zuid.

Uit de eerste resultaten blijkt dat het vooral over een uitstoot van metalen zou gaan. Metalen komen van nature voor in het milieu, maar worden ook uitgestoten door onder andere industrie, transport en bij de verbranding van fossiele brandstoffen en afval. Alleen in hogere concentraties kunnen ze lichamelijke schade toebrengen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft ons ook bevestigd dat er geen toxicologisch relevant probleem is voor de omwonenden.

Gezien de aard van de teruggevonden stoffen in de stalen komen nog maar een beperkt aantal bedrijven in aanmerking als bron van vervuiling. Door de milieu-inspectie worden momenteel in samenwerking met onze Dienst Milieu en Klimaat bijkomende bedrijfsonderzoeken en controles gedaan, die hopelijk binnenkort tot bron van vervuiling zullen leiden.

In afwachting hiervan lijst de Dienst Milieu en Klimaat de getroffen buurtbewoners stelselmatig op. Het zal uiteindelijk aan het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitstoot zijn om een regeling te treffen met alle gedupeerden.

We hebben hier afgelopen vrijdag ook over gecommuniceerd naar de bewoners via o.m. de gemeentelijke nieuwsbrief."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is