U bent hier
“Betreuren dat inwoner geen inspraak krijgt bij fusieplannen”
N-VA Wingene-Zwevezele heeft op de voorbije gemeenteraad haar standpunt over de fusieplannen van Wingene en Ruiselede ingenomen. De partij staat constructief tegenover de fusieplannen, maar betreurt de manier waarop dit werd beslist en gecommuniceerd. “De inwoner werd hier niet gehoord. Ofwel doe je eerst een degelijk voortraject - met o.a. een enquête, klankbordgroepen, informatiesessies en inspraakmogelijkheden – ofwel organiseer je een gemeentelijke volksraadpleging. Het gemeentebestuur doet geen van beide. Wij betreuren dat”, zegt fractieleider Pieter-Jan Verhoye.
Eind april kregen de mandatarissen en inwoners van de gemeenten Wingene en Ruiselede te horen dat de politieke meerderheden van beide gemeentes, beslist hadden om te fuseren. “Ondanks dat het Wingens gemeentebestuur participatie en sterke communicatie ingeschreven heeft als één van de belangrijkste doelstellingen in hun gemeentelijk meerjarenplan (Beleidsdoelstelling 10: “We staan open voor burgerinitiatieven en geven participatie en sterke communicatie een prominente plaats), krijgt de inwoner vooraf en achteraf geen inspraak. Het gemeentebestuur liet weten dat ze louter de inwoner op de hoogte zullen houden van de volgende stappen in het fusietraject. De manier waarop deze fusie zal worden uitgevoerd, zal de toon zetten hoe de inwoners van zowel Wingene, Zwevezele als Ruiselede in de komende decennia naar deze fusie zullen kijken en zich erbij voelen. Het is belangrijk dat je hiervoor draagvlak creëert”, aldus Verhoye.
Fusieplannen
N-VA Wingene-Zwevezele kant zich niet tegen de fusieplannen, maar heeft bedenkingen bij de schaalgrootte van de beoogde gemeentefusie. “Een gemeente van 20.000 inwoners is een stap in de goeie richting, maar zal niet voldoende zijn om de gemeentelijke uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan. Daarom waren wij voorstander dat de inwoners - vooraleer er een beslissing werd gemaakt - op voorhand werden gehoord over de geprefereerde fusiepartners en de nodige inspraak kregen. Want het risico bestaat trouwens ook dat we na deze fusie nogmaals door een gelijkaardig moeilijk aanpassingsproces zullen moeten gaan in de toekomst”, zegt Verhoye.
Als de huidige fusieplannen dan toch worden doorgevoerd, dan vindt N-VA Wingene-Zwevezele het van primordiaal belang dat alle (deel)gemeenten en hun inwoners als volwaardige partners worden behandeld en gerespecteerd. “Er moet hierbij bijzondere aandacht worden gegeven aan de dienstverlening aan de inwoner: die moet kwaliteitsvol, effectief, efficiënt en zeer nabij zijn voor alle inwoners. Er moet ook met grote voorzichtigheid worden omgegaan om het DNA en de identiteit van de dorpen te vrijwaren”, zegt Verhoye.
Ten slotte zou de nieuwe fusiegemeente kunnen rekenen op 4 miljoen euro schuldvermindering wegens het vrijwillige fusiekarakter. N-VA pleit dan ook om deze middelen te gebruiken voor een algemene lastenverlaging voor onze inwoners. “We denken hiermee in eerste plaats aan de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting en de onroerende voorheffing”, besluit Verhoye.
Lees het artikel van Het Laatste Nieuws via deze link
Lees het artikel van Het Nieuwsblad via deze link
Lees het artikel van de Krant van West-Vlaanderen via deze link
Lees de volledige mondelinge vraag en het antwoord in de bijlage (zie zijbalk rechts)